Een dag per jaar kans op eeuwige roem

Franeker Courant 23 december 2020


Friese musea riepen de bevolking onlangs op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights. Deze week het Keatsmuseum in Franeker

 Het is de meest begeerde prijs in de kaatssport: de zilveren koningsbal, die sinds 1883 na afloop van de PC wordt uitgereikt aan de beste kaatser van het winnende partuur. Wie de koningsprijs ‘slechts’ één keer wint, is in de kaatswereld al verzekerd van eeuwige roem. De 85-jarige Jan Sijtsma was de beste PC-kaatser in 1957. Hij is de oudste nog levende PC-koning en vrijwilliger van het Keatsmuseum. Sijtsma: ‘Nu ik ouder ben, merk ik hoe bijzonder het is dat ik deze bal gewonnen heb. Op het kaatsveld spreken mensen me daar nog wel eens op aan. Dat blijft bijzonder.’

Sijtsma behoorde met zijn maten Albert Rinia en Sake Faber niet tot de favorieten. Het besef dat hij de beste kaatser was die dag, kwam pas toen de bal werd omgehangen. ‘Ik leefde die dag in een roes, ik was me er helemaal niet van bewust.’ Een jaar later stond hij weer in de finale. ‘Ik wilde de PC graag weer winnen. Het publiek stond op de banken, maar we konden het niet winnen.’ In 1960 was er een herkansing. Sijtsma won de PC, maar niet de koningsbal. ‘Ik denk wel eens: had ik het die dag maar anders gedaan. Ik was gretiger, maar tactisch gezien niet goed genoeg. Oh, wat was ik graag nog eens koning geworden, en wat had ik graag de bal weer mee naar huis genomen.’ De zilveren bal die alleen om de nek van PC-koningen gehangen heeft. De bal waarvan elke jongenskaatser droomt om die ooit een keer te winnen. Die bal is te bewonderen in het Keatsmuseum in Franeker, wachtend op een nieuwe koning met een nieuw verhaal.